keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Kuuban kriisi

Lokakuussa 1962 Neuvostoliitto oli rakentanut ohjustukikohdan Kuubaan vastareaktiona Yhdysvaltojen sijoitamisen tukikohdat Turkkiin ja Italiaan. Neuvostoliitto oli pyrkinyt suoelemaan Kuuban vallankumouksen.  Se aiheutti Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välikireyden. Maailma horjui ydinsodan partaalla. Kriisi kuitenkin päätyi 28 lokakuutta alkanneisiin neuvotteluihin Nuevostoliiton ja Yhdysvaltojen välillä. Neuvostoliitto poisti ohjukset Kuubasta. Yhdysvallat lopettivat Kuuban ekonomisen jäädyttämisen ja allekirjottivat  sopimuksen Kuuban koskemattomuudesta. Myös Turkista oli poistettu Jupiter ohjukset, vaikka Yhdysvallat pitivat sen salaisuutena. Kriisin ratkaisu oli esitetty Neuvostoliiton periksiantamisena.

Kriisi opetti kompromissien löytämisen jopa melkein mahdottomissa tilanteissa. Myös sen että yksipuoleinen etu ydinsodassa on mahdoton. Yhdysvallat totesi oman havoittumsen mahdollisuuden ja kokivat pelon. Kaksi yhdysvaltalaista lentokonetta oli ammuttu alas Kuuban rajan ylittämisesta. Vain tiukka käsky Yhdysvallan presidentilta oli estänyt  vastaiskun. Myös se että Neuvostoliiton ja Yhdysvallan presidentit pitivat yhteyttä keskenään kriisin aikana oli melkein ratkaiseva tekija.
Viime vuonna oli tullut täyteen 50 vuotta kriisin tapahtumista. Sen kunniaksi Kennedyn kirjasto oli tuonut julki 2.700 sivua dokumentteja kriisin kohtasista tilannesta. Niista muun muasta käy ilmi etta presidentti Kennedy oli valmis maksamaan Kuuban presidenttin Fidel Castron assasioinnista. Kriisin jälkeisinä vuosina aseistamisen eskalointi oli jatkunut kolmisen kymmentä vuotta. Kaukaisista tukikohdista oli tullut tarpettomat, ohjusten kantomatka kasvoi huomattavasti.

Lähteiden luotettavudesta on vaikea otta kantaa, kuitenkin pääpirteisesti niissä on esitettynä samat faktat.

Lähteitä:

Sergo Mikoyan
The Soviet Cuban Missile Crisis
Sheldon Stern
Тhe Week the World Stood Still
Kaikkien aikojen historia 3
Kirjoittanut: Jenna Kaipainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti