keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Vietnamin sota



Vietnamin sota käytiin Vietnamissa vuosina 1955–1975 . Sota käytiin Pohjois-Vietnamin valtion ja Etelä-Vietnamin valtion sekä kummankin osapuolen kansainvälisten liittolaisten välillä. Taistelut käytiin pääasiassa Etelä-Vietnamissa, mutta Yhdysvallat onnistuivat pommittamaan myös Pohjois-Vietnamissa. Vietnamin sotaa kutsutaan lännessä maailman ensimmäiseksi televisiosodaksi.                                                                   

Vietnamissa oli käyty siirtomaavallan vastaista sotaa ensin japanilaisia ja sitten ranskalaisia vastaan. Ranskan vetäydyttyä Vietnamista, suurvallat sopivat väliaikaisesta jakamisesta Pohjois- ja Etelä-Vietnamiin, sekä vaalien järjestämisestä kummassakin maassa kahden vuoden sisällä.  Jako jäi kuitenkin pysyväksi. Hồ Chí Minh vakiinnutti valtansa Pohjois-Vietnamissa ja Yhdysvallat tuki Etelä-Vietnamia.                      

Täysimittainen sota puhkesi vuonna 1965 Pohjois-Vietnamin ammuttua amerikkalaisia aluksia Tonkininlahdella. Yhdysvallat aloittivat täydet sotatoimet kukistaakseen Vietnamin kommunistit, jotka saivat apua Neuvostoliitolta ja kiinalta. Taistelussa ei ollut selvää rintamaa ja kommunistien taktiikka perustui sissisotaan. Sissisota turhautti vähitellen amerikkalaiset ja he aloittivat massiiviset pommitukset Pohjois-Vietnamiin. Sissien suojana ollutta viidakkoa alettiin tuhoamaan ympäristömyrkyillä. Sota laajeni myös naapurimaihin Kambodžaan ja Laosiin. Se synnytti laajan protestiliikkeen Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa. Joukkotiedotusvälineet huolehtivat siitä, että koko maailma tiesi mitä Vietnamissa tapahtuu. Lopulta yleisen mielipiteen muuttuessa Amerikkalaisvastaiseksi, oman maan mellakat ja huonosti sujuneet sotatoimet pakottivat Yhdysvallat vetäytymään Vietnamista. Aselepo solmittiin Pariisissa vuonna 1973. USA alkoi kotiuttaa joukkojaan. Kommunistit ottivat vallan koko Vietnamista vuoteen 1975 mennessä. Maa yhdistettiin Vietnamin sosialistiseksi tasavallaksi                                            

Ympäristömyrkyt haittaavat edelleen Vietnamin ekologiaa ja epämuodostuneita lapsia syntyy poikkeuksellisen paljon. Vietnamin sodasta tuli Yhdysvaltojen ensimmäinen hävitty sota. Sota vaati 60 000 amerikkalaisen hengen ja käänsi Amerikan talouden laskuun. Vietnamilaisia kuoli arviolta 2-3 miljoonaa ja maa kärsi valtavia aineellisia menetyksiä.
Käyttämäni lähteet ovat mielestäni luotettavia. Lähteistäni löytyi paljon tietoa ja haastavaa olikin miettiä ne oleellisimmat asiat, ettei kirjoita liian pitkää tekstiä. Lähteiden näkökulma oli neutraali.
Lähteet:
– Oppikirja Forum Kansainväliset suhteet                                                                                                   
Petra Ala-Heikkilä

1 kommentti:

  1. Hyvä kirjoitelma!
    Vietnamin sodan vaikutuksista Yhdysvaltojen yhteiskuntaan saisi
    varmaan myös hyvän kirjoitelman aiheen.
    Esim. Yhdysvallat lopetti asevelvollisuuden kokonaan vuonna 1973
    ja siirtyi vapaaehtoiseen palkka-armeijaan.
    Sodan kustannukset olivat myös yksi syy siihen, että
    Nixon lopetti 1971 kultakannan käytön, eli katkaisi dollarin arvon kytkennän kultaan.

    VastaaPoista